Ikšķilē, Svētā Meinarda pieminekļa pakājē, top bruģēts laukums

Sestdien, 9.aprīlī, Ogres Svētā Meinarda Romas katoļu draudzes brīvprātīgie atsaucās aicinājumam piedalīties talkā, kas notika Ikšķilē, Svētā Meinarda pieminekļa pakājē, Daugavas prospektā 20 b, kur uz draudzes zemes top bruģēts laukumiņš. Tajā plānots novietot altāri un noturēt dievkalpojumus, kamēr baznīca vēl tikai top.

Ogres Svētā Meinarda Romas katoļu draudzes prāvests Konstantīns Bojārs stāsta, ka lēmums ierīkot bruģētu laukumiņu pieņemts, jo, iespējams, šovasar Daugavā netiks pazemināts ūdens līmenis un ticīgie, kā ierasts, Svētā Meinarda svētku laikā, nevarēs sausām kājām nokļūt uz Svētā Meinarda salas.

«Lai mēs būtu neatkarīgi no ūdens svārstībām Daugavā, tika pieņemts lēmums Svētā Meinarda grandiozā pieminekļa pakājē izveidot bruģētu laukumiņu, kur varētu notikt ierastie svētdienu dievkalpojumi un atsevišķos gadījumos svinīgie dievkalpojumi ar arhibīskapa vai kardināla dalību. Šeit varētu notikt arī laulību ceremonijas, kristības un nepieciešamības gadījumā atpūsties svētceļnieki. Šī vieta ir iesvētīta, un tai ir ļoti laba aura. Turklāt laukums viegli sasniedzams cilvēkiem, kuri vēlēsies apmeklēt dievkalpojumus, jo faktiski atrodas Ikšķiles centrā, netālu no šosejas un dzelzceļa stacijas. Bruģētajā laukumā paredzēts novietot nelielu altāri un krēslus. Protams, ja ūdens līmenis Daugavā tomēr tiks pazemināts un būs iespēja nokļūt uz Svētā Meinarda salas un tur noturēt dievkalpojumus, mēs šo iespēju izmantosim. Bruģētais laukums pie Svētā Meinarda pieminekļa būs kā rezerves variants,» skaidro prāvests Konstantīns Bojārs.

Celtniecības darbu vadītājs Juris Lapiņš stāsta, ka brīvprātīgie palīdzēja sagatavot laukumu, kurā tiks ieklātas šķembas un grants, bet pēc tam profesionāļi tajā liks bruģi. «Visus darbus plānots paveikt tuvāko dienu laikā un jau šonedēļ jaunais laukums būs gatavs,» skaidro J.Lapiņš.

Līdzās top Ikšķiles Romas katoļu dievnams, kuram jau ielikti pamati un notiek pagrabstāva izbūve. Jautāts, cik ilgā laikā Ikšķilē varētu tikt uzcelta jaunā baznīca, K.Bojārs skaidro, ka tas ir tuvākās nākotnes jautājums. «Šobrīd pilnā apjomā tiek sakārtots topošās baznīcas pagrabstāvs, kur paredzētas telpas apkures sistēmai un saimnieciskām vajadzībām. Pagraba izbūvei ir ļoti labvēlīga situācija – šajā vietā gruntsūdeņi atrodas aptuveni 30 metru dziļumā, tāpēc nākotnē nedraud pagrabstāva applūšana. Šobrīd vēl nevar precīzi pateikt, kad baznīca būs gatava, tas lielā mērā atkarīgs no finansēm. Dievnama celtniecībā palīdz gan privātie ziedotāji, gan kaimiņu draudzes, gan kristīgās organizācijas no Vācijas. Ļoti ceru, ka šogad tiksim jau līdz jumtam,» saka prāvests Konstantīns Bojārs.

Dzintras Dzenes teksts un foto/”Ogres Vēstis Visiem”

Ogres Svētā Meinarda Romas katoļu draudzes brīvprātīgie palīdz sagatavot laukuma pamatni bruģa ieklāšanai Svētā Meinarda pieminekļa pakājē.

DSCF6101 DSCF6098 DSCF6088 DSCF6087